onsdag 19. august 2015

Fraisier

Fraisier er en av de mest kjente, tradisjonelle Franske kakene. Hovedingrediensen i kaken er jordbær, kanskje ikke overraskende, siden fraisier på Fransk enten betyr bæret jordbær eller jordbær- kake. 
Denne oppskriften er inspirert av min aller største inspirasjon Fanny Zanotti. Likevel har jeg gjort noen endringer på kremen, laken, og sukkerbrødets oppskrift har jeg etter min mor. 


Sukkerbrød: 

3 egg
120 g. sukker
108 g. hvetemel
1 ts bakepulver


Lake

250 g. vann
175 g. sukker
1 vaniljestang


Vaniljekrem:

500 g. hel- melk
1 vaniljestang
3 eggeplommer
1 egg
100 g. sukker
15 g. maizena
20 g. mel

Krem:

150 g. smør (rom- temperatur)
1 oppskrift vaniljekrem

500 g, jordbær, vasket og kuttet på langs

Sukkerbrød:

1.Varm ovnen til 180 grader. Smør og dekk en 26cm springform med bakepapir.
2. Pisk egg og sukker til eggedosis. Et triks for å få eggedosisen enda luftigere er å piske den i en ildfast form over et vannbad. da er det veldig viktig å ikke få den minste dråpe vann i bollen, og passe på at eggedosisen temperatur ikke overstiger romtemperatur. 
3. Sikt inn hvetemel og bakepulver, og vend forsiktig til alt er innblandet. her er det viktig å ikke røre for lenge, da røren vil miste luftighet. Hell røren over i den smurte springformen.
4. Stek kaken i 18- 20 minutter. Sjekk om den er ferdig ved å stikke en gaffel ned i kaken. om det fremdeles sitter igjen deigrester setter du den inn noen minutter til. Et tips for å unngå at kakens skorpe nå blir alt for mørk er å legge et ark bakepapir, da du unngår for sterk, direkte overvarme. 
5. Når kaken er ferdig, avkjøl på rist. 

Lake:

1. Skrap frøene ut av en vaniljestang, og ha de i en kjele sammen med vaniljestangen, sukkeret og vannet. 
2. Gi blandingen et oppkok
3. Avkjøl.

Vaniljekrem:

1. Skrap frøene ut av en vaniljestang, og ha de i en kjele sammen med vaniljestangen og melken. 
2. Varm melking under omrøring til den når kokepunktet.
3. I en annen bolle; rør samme eggeplommer, egg, sukker, mel og maizena. Her er det viktig å røre til alle klumper er borte. 
4. Imens du røren i eggeblandingen; hell melken over i en tynn stråle. Når alt er blandet sammen, heller du røren over i gryten igjen.
5. Rør i gryten som står over middels varme, helt til du kommer til kokepunktet. Da vil du se at røren tykner, nesten som en grøt. Det er uhyre viktig at blandingen ikke koker, da vil den sprekke. 
6. Avkjøl.

Krem:

1.Pisk smøret til det er luftig
2. Bland inn vaniljekremen, og pisk videre. 

Montering:

1. Del sukkerbrødet på langs, slik at du får 2, like tykke nye bunner. Ha den øverste delen med toppen opp i en 26-25 cm springform. Pensle med sukkerlaken.
2.Plasser jordbær langs kanten av formen, med snittsiden ut.
3. Ha halvparten av kremen i formen. strø over et lag med jordbær og ha i resten av kremen.
4. Pensle kutt- siden av den andre kake- bunnen med sukkerlake. Legg så bunnen (med skorpa "opp") over vaniljekaken. Her liker jeg å gi bunnen et lite trykk, så kremen fyller opp tomrom mellom bunn og jorbær. vær likevel forsiktig. 

La kaken hvile i minst 4 timer, eller til neste dag. Pynt med et melisdryss, og noen friske jordbær. 


Selvom denne kaken har endel trinn, er den absolutt ikke vanskelig å lage. Det er bare å ta ett steg av gangen.


3 kommentarer:

  1. Å, for ei nydelig kake! Man spiser jo med øynene også, og jeg har allerede tatt en stor bit, hihi. Takk for oppskrift!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, så utrolig hyggelig sagt!

      Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett