lørdag 18. april 2015

MakronerFørste gang jeg smakte en makron var jeg (kanskje ikke overraskende) i Frankrike. Stedet var Antibes, og årstiden var sommer. På denne ferien tilbrakte jeg overraskende mye tid inne på et chocolatier som solgte de mest fantastiske kaker, blant annet en crème brûlèe som fortjener et eget innlegg.


Sammen med annet Fransk bakverk har denne lille saken har blitt nokså skjent de siste årene, og det med god grunn. For hvem kan vel motstå en kjeks med spøtt skall og myk kjerne, og et fyll bare fantasien setter grenser for?


Det er med stor glede jeg vier min første bloggpost til deg, kjære makron. Denne oppskriften er for makroner fylt med salt karamell, men du kan også fylle makronene med noe annet godt, som f.eks lemoncurd, sjokoladetrøffel eller syltetøy.

Kaker:

170 g melis
110 g. siktet mandelmel*
90 g. eggehvite(romtemp.)
2 ss sukker
konditorfarge*

Salt karamellfyll:

175 g. sukker
125 g. fløte
1/2 vaniljestang
5 g. havsalt
175 g. smør (romtemp.)

* Jeg skålder og maler mitt eget mandel- mel, men det kan også kjøpes i helsekostbutikker eller vel- assorterte dagligvarebutikker.
* Fargene jeg bruker er fra wilton, siden vanlig konditorfarge gjør røren flytende.

Kaker: 

1. Visp eggehvitene luftig i en ren og tørr bolle, helst av glass. Tilsett sukkeret og visp videre til du får en fast og blank marengsmasse.
2. Bland sammen mandelmel og melis, og sikt det over marengsmassen. Tilsett konditorfarge, og rør til du får en passe tykk, men samtidig passe flytende konsistens. Røren må ikke være for tykk, da vil ikke makronene få et jevnt skall, men heller ikke for flytende, da vil røren renne utover.
3. Sprøyt ut runde pletter, ikke større en femkroner, på stekebrett kledd med bakepapir. La kakene hvile i minst 45 minutter. Kjenn på overflaten av kakene om de er blitt tørre, dette er viktig, for om de fremdeles er fuktige, vil de sprekke opp i ovnen.
4. Forvarm stekeovnen til 125°, og stek kakene på nederste rille i ovnen i ca. 20 min. Det er viktig at bunnen slipper bakepapiret om du prøver å løfte kakene. Avkjølt før du fyller kakene med karamellfyllet.

Karamellfyll:

1. Hell litt sukker i en kasserolle som står på en varm kokeplate. Når dette har smeltet tilsetter du resten av sukkeret litt etter litt. Ikke la det varmes for lenge- da blir karamellen mørk og får en bitter smak.
2. Når sukkeret har smeltet tilsetter du fløten litt etter litt, imens du rører med en tresleiv. Det kommer til å boble endel, så ikke la karamellen brenne deg.
3. Tilsett frøene fra vaniljestangen, og kok Karamellen i  noen minutter, så konsistensen tykner. Tilsett hav-salt og avkjøl.
3. Når karamellen har nådd romtemperatur kan du tilsette smøret. Rør til massen får en glatt konsistens. Avkjøl i kjøleskapet.

Sprøyt karamellfyllet på bunnen av halvparten av kakene, og legg dem sammen med resten av kakene.


Makronene vil smake best dagen etter, da er er saftigere inni. Grunnen er at de inneholder mye mandel, som gjør at de blir for seige til å spise med en gang.  De holder seg 3-4 dager i kjøleskap, men kan også fryses.

Oppskrifen på makronene er hentet fra Mia Öhrns kakebok.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar